Vijfde huis gratis

Ken je Mauritz Groen? Vast wel. Deze duurzame ondernemer prijkt al enkele jaren aan de top van de Duurzame top 100 lijstjes. En terecht. Hij bedacht samen met Camille van Gestel de WakaWaka: de meest efficiënte en duurzame solar-lamp ter wereld. Eén dag opladen in de zon geeft tot wel 40 uur licht!

http://maartenwelkers.nl/wp-content/uploads/2018/05/waka-waka.jpg
nl.waka-waka.com

 

Waar zit de knik?

WakaWaka (‘helder licht’ in Swahili) wil een einde maken aan energie-armoede. Dit doen zij door ’s werelds beste duurzame energieoplossingen te ontwikkelen en the produceren. WakaWaka maakt haar producten beschikbaar en betaalbaar door slimme betalingssystemen te ontwikkelen. Koop je een lamp op hun website, dan zorgen zij dat een WakaWaka Light gedoneerd wordt aan de WakaWaka Foundation: het Buy One = Give One principe. Via de foundation komen de WakaWaka’s terecht bij de families die ze het hardst nodig hebben. 

Wij zijn fan van WakaWaka. Deze sociale onderneming combineert verschillende zaken:

  1. Een hartstikke duurzaam product
  2. Dat levens verbetert van mensen die last hebben van energie-armoede
  3. Een handige hulpmiddel is voor iedere reiziger (gratis energie op reis)

 

Het nieuwe ondernemen

Door een product te kopen meehelpen met de oplossing van problemen elders. Hoe fijn is dat?

Dit brengt ons op iets anders. Wat gaat er gebeuren als we elementen van het WakaWaka principe op grote projecten toepassen? Een voorbeeld ter verduidelijking.

In Nederland hebben we een ruimteprobleem en zijn er relatief weinig woningen te koop in het goedkopere segment. In dit gat wordt nu gesprongen met bijvoorbeeld het concept Tiny Houses. Je  koopt al een Tiny house voor ca. € 80.000,-. In augustus is in Hardegaryp het eerste tiny straatje geopend met vijf huisjes. De vraag naar Tiny Houses is overweldigend. 

http://www.lc.nl/friesland/Tiny-House-straatje-in-Hurdegaryp-geopend-22281185.html

Maar…. wat gaat er gebeuren als gemeenten dit concept massaal omarmen en de Tiny houses allemaal net even duurder maken. Iedereen die in een Tiny huisje gaat wonen draagt zo op nationaal niveau mee aan de realisatie van een nieuw dorp op een andere plek in de wereld. In Afrika, op Sint Maarten, in Moldavië of in de Schilderswijk.

Stel dat gemeenten in 2018 100.000 Tiny Houses laten bouwen en deze allemaal in de markt zetten voor €100.000,-. Dan kunnen we met de opslag van € 20.000,– voor iedere vier huizen een gratis huis realiseren. Vijfde huis gratis. En bij 80.000 woningen is de knik: wij een stad – elders een dorp!

De knikdenkers sloegen even aan het rekenen:

Als de rente 2,25% bedraagt, zijn de jaarlijkse bruto financieringslasten € 2.250,-, exclusief aflossing.

Wij denken dat er heel veel Nederlanders bereid zijn om voor dit bedrag in een Tiny House te gaan wonen en zo bij te dragen aan woningvoorziening, daar waar het nodig is.. En dan hebben we het nog niet over alle andere voordelen van dit nieuwe bouwen.

Maak jij deze knik ook? Deel dan dit artikel in je netwerk en draag bij aan het nieuwe bouwen!