Verrassende uitkomsten met vragen die verrassen

Verrassende uitkomsten met vragen die verrassen 

Regelmatig komen de knikdenkers bij organisaties om te helpen innovatief te denken.

Het begint vaak zo: eerst wordt uitleg gegeven over het probleem of de wens. Na de briefing wordt de startvraag gesteld. Bijvoorbeeld: ‘We willen meer marktaandeel bereiken’ of: ‘Hoe zorgen we dat we met minder regels toch veiligheid kunnen garanderen?’ Of wat dacht je van deze: ‘Hoe bedenken we een oplossing voor het parkeerprobleem voor onze winkel?’

Wij snappen de geschetste problemen maar al te goed. En ook de startvraag lijkt heel logisch. Toch zijn wij terughoudend om dan aan de slag te gaan. De briefing en de vraagstelling prikkelt namelijk niet, we krijgen er geen energie van. De vraagstelling is saai of in ieder geval saai geformuleerd.

Onze klanten kijken ons, nadat ze hun ‘ issue’ op tafel hebben gebracht hoopvol aan. Zo van “Kom maar op Knikdenker, let’s go.” Zie je ze denken.

Maar eerlijk gezegd: als je op basis van saaie vragen creatief gaat denken, wat voor oplossingen krijg je dan? Herken je dat: een brainstorm doen, en dan gewoon niet verder komen dan geijkte ideeën?

Hoe kom je tot een denkknik?

Een oefening knikdenken

De oplossing is simpel. Wil je verrassende uitkomsten, zorg dan voor een creatieve startvraag. Of anders gezegd: formuleer een vraag die uitdaagt, die ontregelt, die je fris laat denken. Dus: overdrijf! Provoceer!

  • Een creatieve vraag inspireert
  • Een creatieve vraag prikkelt, geeft startenergie, is sexy (aantrekkelijk)
  • Een creatieve vraag zet fantasie en verbeeldingskracht aan en mag bezijden de waarheid oplossingen genereren.

Wil je een denkknik, wees dan niet geïnteresseerd in een logische of kloppende vraag. Dat is voor logische oplossingen. We willen creatieve oplossingen.

  • Dus niet: Hoe verhogen wij onze omzet?
  • Maar wel: Hoe zorgen we dat iedereen over onze winkel praat?
  • Dus niet: Hoe kunnen we dit kantoor mooi inrichten?
  • Maar wel: Hoe zorgen we dat je in dit kantoor wilt wonen?

Let op de overdrijving, het concrete, de absolutisme en het absurde. Dat prikkelt.

 

Nu jij…

Ken je de kwestie van dat oude vissersdorp….

Er was eens een vissersdorp, dat last had van klimaatverandering. Daardoor was er soms sprake van wateroverlast. Het dorp lag aan een binnenzee en vlakbij stroomde een riviertje.

Bij springvloed, veel regenval of storm dreigden overstromingen. Er moest wat gebeuren. Ontzettend jammer, want het dorp stond bekend om zijn prachtige historische jachthaven en centrum. Maatregelen zouden onvermijdelijk ten koste gaan van deze dorpskern. Maar ja de veiligheid van de bewoners was in gevaar. Wat te doen?

Onze vraag aan jou: 

Welke vraag zou jou uitdagen tot creatieve oplossingen?

In de volgende Knikdenker praten we verder….